Gotowanie kaszy jaglanej

Ten sposób gotowania kaszy jaglanej pozwala uniknąć jej przypalenia. Przepłukaną kaszę wsypać do wrzącej wody (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody), gotować na malutkim ogniu pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Wyłączyć kuchenkę i poczekać (można garnek owinąć w koc, gazety itp., aby zatrzymać w środku ciepło), aż kasza „dojdzie”-  minimum 30 minut. Może tak postać kilka godzin, np do naszego powrotu z pracy, lub do rana, jeśli gotowanie wykonamy wieczorem. Otrzymamy gęsta zbitą „kluchę”, którą jednak łatwo rozdrobnić widelcem. Czasem kaszę jaglaną gotuje się w wodzie z mlekiem (pól na pół), wtedy ma jeszcze łagodniejszy smak.

 Więcej informacji o kaszy jaglanej, między innymi wartości odżywcze, znajduje się tu.

Powiązane artykuły: