Truskawki warte grzechu

Polskie truskawki biją w przedbiegach wszystkie zagraniczne odmiany. A to dla tego, że smakują i pachną. Wydawać by się mogło, iż to rzecz oczywista. Jednak wielu obcokrajowców odwiedzających Polskę w czasie sezonu truskawkowego, dziwi się że mają smak i zapach.

Lecz nie tylko obcokrajowcy zachwycają się smakiem tych owoców, bo także Polacy sięgają po nie bardzo często. I dobrze! Ponieważ jedzenie truskawek ma same zalety.

Obniżają zły cholesterol, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko zawału i wystąpienia miażdżycy.

Zawarte w nich kwasy pomagają schudnąć i utrzymać linię, gdyż przyczyniają się do pobudzenia przemiany materii.

Dzięki temu, że są źródłem żelaza i wielu witamin, chronią przed anemią (10 gram truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C).

Zawierają błonnik, są moczopędne, ułatwiają więc oczyszczanie organizmu i pozbywanie się z niego toksyn, mają właściwości odkwaszające.

Truskawki są również świetną, niskokaloryczną przekąską. 100 gram zawiera około 28 kalorii. W połączeniu z galaretką mogą pełnić rolę pysznego zamiennika niezdrowych batoników.