Zielony groszek cukrowy

Należy do rodziny bobowatych. Zbiera się go na przełomie czerwca i lipca. Zielony groszek jest mrożony bezpośrednio po zbiorach, dlatego ma – zwłaszcza zimą i wiosną – więcej wartości odżywczych niż groszek świeży. Zwolennicy kuchni według Pięciu Przemian uważają, że wszystkie mrożone warzywa nie mają odpowiedniej energii.

Groszek zbyt długo dojrzewający w strąkach traci walory smakowe bo cukry zamieniają się w skrobię. Podaje się go na surowo lub lekko obgotowany. Można z niego zrobić puree i zupy. Dobrze komponuje się z ryżem i kaszami. Gotowany z listkiem mięty zyskuje nowy, odświeżający smak.
Wartości odżywcze

Nazwa W 100 g.
Energia 96 kcal
Białko 6.7 g
Tłuszcze 0.4 g
Węglowodany 17 g
Indeks glikemiczny

48

Woda 75 g
Błonnik 6 g
Wapń 22 mg
Żelazo 1.9 mg
Magnez 29 mg
Fosfor 122 mg
Potas 353 mg
Sód 2 mg
Cynk 1.4 mg
Miedź 0.3 mg
Mangan 0.63 mg
Selen 1.8 mcg
Witamina A (RAE) 68 mcg_RAE
Witamina E 0.39 mg
Witamina C 34.2 mg
Witamina B1 0.34 mg
Witamina B2 0.16 mg
Witamina B3 2.7 mg
Witamina B5 0.1 mg
Witamina B6 0.16 mg
Tryptofan 0.08 g
Treonina 0.28 g
Izoleucyna 0.31 g
Leucyna 0.52 g
Lizyna 0.55 g
Metionina 0.07 g
Fenyloalanina 0.33 g
Walina 0.35 g
Kw. tł. nasycone 0.16 g
Kw. tł. jednonienasycone 0.13 g
Kw. tł. wielonienasycone 0.04 g
Kwas Foliowy 65 mcg_DFE

Powiązane artykuły: